KAPITTEL VOOR DE CIVIELE ORDEN

tekst uitgesproken door Burgemeester Kamphuis van Amstelveen 29 april 2005.

Heer A.H.C. van de Gein

beoordeling van het voorstel worden in aanmerking genomen de activiteiten van betrokkene als componist en musicus in de periode vanaf de jaren 50 tot op heden. Uit het voorstel blijkt dat betrokkene met het Cocktail Trio belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de Nederlandse muziekgeschiedenis. Composities van zijn hand genieten tot op heden bekendheid en worden door hedendaagse artiesten uitgevoerd. Ook blijkt uit het voorstel dat betrokkene vandaag de dag nog optredens verzorgt op vrijwillige basis, voor gehandicapten, zieken en bejaarden. Gelet op voorgaande kan decorandus gekwalificeerd worden als "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben" (Ordereglement, art. 2.2.b). Het Kapittel acht betrokkene decorabel en adviseert, gelet op de aard en uitstraling van de activiteiten een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij de Algemene Gelegenheid 2005.

Inhoud voorstel:

Decorandus (82) speelde na zijn conservatoriumopleiding in diverse gezelschappen, waaronder het orkest van Eddy de Latte. In de jaren '50 werkte betrokkene in Place Pigalle te Amsterdam als pianist, hij begeleidde Johnny Kraaykamp.

In 1953 vormde decorandus met de heren Alberts en Knollenberg het Cocktail Trio. Hun repertoire bestond aanvankelijk uit vertaalde Amerikaanse hits, later ging men over op eigen composities. In 1954 debuteren zij op de radio in het AVRO-programma "Palet" van Jan Koopman. Gesteld wordt dat dit optreden hen grote bekendheid bracht. Cees de Lange nam het trio mee op een landelijke tournee van de AVRO.

Eind jaren '50 werd door het Cocktail Trio een eerste 78-toerenplaat uitgebracht. De succesvolle plaat (met de nummers "Vergeet het maar rustig" en "De man in de maan") werd al snel "Grote Beer". In de jaren '60 was het Cocktail Trio erg populair. De teksten van de liedjes werden geschreven door de heer Meurs, de composities/arrangementen van de nummers die niet oorspronkelijk Amerikaans waren, werden door decorandus gemaakt. In 1962/1963 werd het Cocktail Trio verzocht mee te werken aan de Snip & Snap Revue.

In 1965 wordt het nummer "Het vlooiencircus" in de bewerking van de Jamaicaanse pianiste Winnifred Attwel in diverse landen een grote hit. In 1968 zong het Cocktail Trio verschillende Walt Disneyliedjes, die samen met Walt Disney-boekjes werden uitgebracht. Bij het sprookje '101 Dalmatiers" maakten ze samen met Helen Shepard en Henk van der Molen het lied "101 Dalmatiner hondjes". Ook in België boekte het Cocktail Trio successen.

Het trio trad op voor Koningin Juliana en Prins Bernhard op Paleis Soestdijk. Voorts maakt het Cocktail Trio voor Intermeubel een speciale plaat om te dienen als relatiegeschenk. Ook in opdracht van de Vereniging Nederlandse Bakkers en fietsenfabrikant Simplex maken zij een dergelijk relatiegeschenk.

Eind jaren '60 nam de populariteit van het trio langzaam af. Het verzorgde nog wel vele optredens. In de jaren '70 maakte de groep enkele carnavalsplaten en hadden zij een hit met het nummer "Lief zijn voor elkaar". In deze periode namen zij ook enkele reclamesingles op, waaronder "Leve de man van de SRV".

In 1980 ondergaat betrokkene een hartoperatie en wordt in het Cocktail Trio vervangen door de heer Langeveld. Wanneer hij weer hersteld is, is hij in de groep niet meer welkom en gaat hij verder als soloartiest. In 1986 valt het doek voor het Cocktail Trio.

Gesteld wordt dat het begrip "Cocktail Trio" echter tot op de dag van vandaag voortleeft. Groepen als "C'est Tout","Storm" en "Sugar Lee Hooper" namen in de jaren '90

nummers op van het Cocktail Trio (respectievelijk "Grote Beer", "Batje vier" en "Hoeperdepoep").

In 2002 verzorgde Clous van Mechelen een theaterprogramma waarin nummers van het Cocktail Trio ten gehore werden gebracht. In 2003 (50 jaar na de oprichting van het Cocktail Trio) werd een speciale 3-cd-box van de groep uitgebracht.

Opgemerkt wordt dat betrokkene naast muziek voor het Cocktail Trio, ook voor veel andere Nederlandse artiesten liedjes schreef, zoals voor Willy Alberti, Wim Sonneveld en Willeke Alberti. Opgemerkt wordt voorts dat bijna iedereen wel een of meer liedjes van decorandus kent. Genoemd worden de compositie "Amsterdam", een duet van Wim< Sonneveld en Willy Alberti, en het nummer "Morgen ben ik de bruid" van Willeke Alberti. Ook schreef hij de muziek van "Waar is m'n hoed, waar is m'n jas" van Joop van de Marel, en schreef hij mee aan "Het goudgele strand (van Ameland)" van Johnny en Rijk.

Decorandus treedt tot op heden op met een nieuw samengesteld Cocktail Trio. Naast reguliere optredens verzorgt hij veel optredens in bejaardentehuizen, instellingen voor gehandicapten en ziekenhuizen, waarvoor hij geen vergoeding ontvangt.

Reden voor Hare Majesteit: Om u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.