home

Eli Asser

Eli Asser (1922) is een veelzijdig schrijver. Hij schreef toneelstukken, televisieseries en talloze liedteksten. Daarnaast werkte hij voor krant, radio en toneel. Elie Asser schreef ook nog twaalf boeken. In 1997 is hij benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Hij won in 1970 de TeleVizier-Ring en heeft in de loop der jaren tal van onderscheidingen gekregen.

Radio

'Van wie is die tekst?' was in de jaren vijftig een vaste kreet in het zotte radiofeuilleton Mimoza, een afkorting van Ministerie van Moeilijke Zaken. En het hele land wist het antwoord dat dan steevast werd gegeven: 'Van Eli Asser!'

TV

Eli Asser, schrijver van populaire televisieseries als 't Schaep met de Vijf Pooten (rond 1970 door de KRO uitgezonden) en Citroentje met suiker. In de jaren zeventig schreef Eli Asser een musicalversie van Potasch en Perlemoer.

In 1969 speelde Leen in de KRO televisieserie "'t Schaep met de 5 pooten", geschreven door Eli Asser met muziek van Harry Bannink. Het verhaal speelt in een Amsterdamse bruine kroeg, "'t Schaep met de 5 pooten". De kroeg werd gerund door Kootje (Piet Römer) en Lukas (Leen Jongewaard). Tante Door, een rol van Adèle Bloemendaal, was de eigenaresse van de naburige stomerij en zij was regelmatig in de kroeg te vinden. Door onenigheid tussen Eli Asser en de KRO werden er maar acht afleveringen gemaakt. Toch heeft de serie een aantal onvergetelijke nummers opgeleverd, zoals: "We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, niewaar" (1969), "As je mekaar niet meer vertrouwen kan" (1970) en "Het zal je kind maar wezen" (1970).

Ook later kreeg Asser regelmatig mot met de KRO. Voor het laatst begin jaren negentig, toen hij een comedyserie rond Jasperina de Jong had geschreven. Die werd stopgezet wegens gebrek aan goede kijkcijfers.

Liedjes en cabaret

Vele artiesten namen liedjes op van Asser. Bekend zijn de hits "Vissen" en "Het zal je kind maar wezen" van Leen Jongewaard. Voor het Cocktail Trio bewerkte hij in 1964 van Dean & Jean de hit "Hey Jean, hey Dean". Het werd een hilarische tekst over voetbalkijken met de tiel Hup, hup, hup. Het nummer stond in de allereerste top40 die door Veronica werd uitgezonden. Assers schreef voor Wim Sonneveld De Ooievaars, Kalenders en onder meer De tafel wiebelt.

Boeken

Hij schreef de ook enkele boeken met persoonlijke herinneringen aan de oorlog, zoals "Rembrandt was mijn buurman" (1995), "Wie maakt me los", verslag van een oorlogsdag (2001) en "Alles is meegenomen".