home

Eddy Christiani

Eddy Christiani werd geboren op 21 april 1918 in Den Haag.

Hij kwam in 1938 met zijn eerste liedje en in de oorlog werd hij enorm populair met liedjes als 'Ouwe Taaie', 'Zonnig Madeira', 'Ik zie de zon, als schijnt ze niet' en 'Als op Capri'. Na de oorlog werd zijn populariteit ongekend groot met liedjes als 'Kleine Greetje uit de polder' en 'Spring maar achterop'.

In totaal maakte hij 400 platen. In een populariteits onderzoek van het muziekblad Tunes Tunes in 1953 stond Eddy Christiani boven aan de lijst van de beste zangers. Hij kreeg 42% van de stemmen. In 1954 haalde hij zelfs 58%, maar daalde het jaar daarop naar 49%.

Met de komst van de rock and roll lieten de jongeren Eddy Christiani vallen. Maar ook daarvoor was niet iedereen gecharmeerd van de zang van Eddy Christiani: zijn critici noemden hem wel eens een zanger op afbetaling omdat hij ritmisch en brokkelig zong.

Hij maakte ook furore als gitarist. Hij was de eerste musicus in Europa die een elektrisch gitaar bespeelde. Hij was ook de eerste artiest die een gouden plaat kreeg. Meer dan zestig jaar na zijn eerste optreden is Eddy Christiani nog steeds actief als zanger en treedt hij zeer regelmatig op door het hele land.

Ook Eddy was in 2004 in Amstelveen bij de Hommage aan Ad van der Gein, de pianist van Het Cocktail Trio. Voor zijn collega's zong Eddy nog eens "Ouw taaie jippie jippe jee!".

CD's van Eddy Christiani zijn online te koop bij bol.com:

Continental Tour<br>Eddy Christiani
Continental Tour
Eddy Christiani

Hollands Glorie<br>Eddy Christiani
Hollands Glorie
Eddy Christiani