klik hier voor songteksten van Het Cocktail Trio De Cocktail Trio Top 20

home

Herman Emmink

Hij wordt geboren op 6 januari 1927 als Hermanus Christiaan Maria Emmink in de Amsterdamse Westerstraat. Na de lagere school doorloopt hij de Mulo en daarna de handelsschool waar hij in 1947 zijn diploma behaalt. In dezelfde tijd studeert hij piano op het conservatorium.

Als kleine jongen is hij gek op de radio en op veertienjarige leeftijd staat hij voor het eerst op toneel met een xylofoon in de revue van zijn oom. 'Omroeper worden bij de radio' is zijn hartenwens. Direct na zijn schooljaren moet hij in militaire dienst en wordt uitgezonden naar Nederlands Indië. Daar komt hij terecht in Menando, op Noord-Celebes en gaat er werken bij 'Radio Sario' de omroep voor de strijdkrachten. Weer terug in Nederland solliciteert hij bij de diverse omroepen, maar heeft nergens succes. Een baan bij de Amsterdamse Telefoondienst volgt.

Wanneer de VARA in 1954 een advertentie plaats waarin een omroeper wordt gevraagd solliciteert Herman weer en wordt aangenomen. Na een jaar krijgt hij van de VARA te horen dat zijn stem toch niet 'het geluid is dat wij zoeken'. Op 1 mei 1954 gaat Herman Emmink als freelancer aan de slag als omroeper bij de VARA-radio. Met radiocollega Wim Verhagen richt hij een concert- en theaterbureau op dat 'De Toverfluit' heet.

Na de VARA werkt Herman Emmink ook voor Radio Luxemburg, treedt hij op als zanger met het onsterfelijke 'Tulpen uit Amsterdam' en krijgt daardoor het predikaat: 'De zingende Omroeper'.

Herman komt terecht bij de NCRV. Bij die omroep is hij medepresentator van het programma "Een tegen allen" waarin een stad of dorp in Nederland binnen drie kwartier vijf moeilijke vragen krijgt te beantwoorden. Langzamerhand krijgt Herman meer werk als omroeper en verslaggever. Op 16 mei 1965 gaat zijn eerste eigen radioprogramma de lucht in: "Muzikaal Onthaal" op de zondagmiddag tussen twaalf en een uur. Daarvan maakt hij tussen 1965 en 1982 maar liefst 830 live-uitzendingen! Op 27 juni 1982 is de laatste uitzending.

Herman Emmink is onlosmakelijk verbonden aan het televisiespelletje "Wie van de drie". Toch was hij de niet de eeste, en zeker ook niet de laatste, spelleider: de Vlaming Nand Baert en jazzmuzikant Pim Jacobs gingen hem voor en daarna zouden Flip van der Schalie (1983), Rob van Hulst (1994) en Joop Braakhekke (1997) hem opvolgen. Herman presenteert "Wie van de drie" van 1971 tot 1982.

 

Van het radioprogramma "Muzikaal Onthaal" is een kort filmpje bewaard gebleven uit 1969 in het programma "Verslag op dinsdag". Regelmatig is Herman ook te zien in het tv-programma "Drieluik" waarin hij het onderdeel "Goed geoogst" presenteert.

1977-1987

Wanneer Nederland in 1980 viert dat het 35 jaar geleden werd bevrijd is er de televisie-uitzending "Nederland 35 jaar vrij" met de koninklijke familie in de zaal. Herman Emmink presenteert het programma samen met Willy Dobbe. Omdat Herman al zijn leven lang freelancer is werkt hij behalve voor de AVRO ook voor de TROS. Hij presenteert voor die omroep "Pierewaaien" en "Café Chantant". Dat is zo langzamerhand voor de TROS een reden om Emmink in de lente van 1982 een vijfjarig contract aan te bieden. Emmink vertelt de AVRO over het aanbod, maar omroepdirecteur Nico van Vliet laat de publiekslieveling Emmink gaan en dat betekent het einde van de samenwerking tussen hem en de AVRO. Op 27 juni 1982 gaat de laatste "Muzikaal onthaal" de lucht in. Wanneer Kees Schilperoort ziek is vervangt Emmink hem vaak met het spelletje 'Raden maar!'. Ook presenteert hij voor de NOS-radio "Zoeklicht op Nederland", een soort "Van gewest tot gewest". In 1986 begint Herman bij de TROS het radioprogramma "Oud plaatwerk" met amusementsmuziek uit de jaren twintig, dertig en veertig. In 1992 moet hij er mee stoppen omdat de E.O. en VPRO dan A-omroep worden en de TROS zendtijd moet inleveren. Het lied 'Tulpen uit Amsterdam' zal altijd verbonden blijven aan Herman en hij zingt het nog eens in "Op volle toeren" van Chiel Montagne. In 1987 krijgt Emmink een radioprogramma bij Radio Nederland Wereldomroep dat "Tulpen uit Amsterdam" heet en waarin hij typisch Nederlandse platen draait voor landgenoten overzee. Bijna vijf jaar presenteert Emmink ook het programma "Te gast bij Herman Emmink" voor de TROS. In september 1987 is er de laatste uitzending vanuit De Flint in Amersfoort.

1988-heden

Wanneer het NCRV-programma "Zo vader zo zoon" voor de driehonderdste keer wordt uitgezonden gaat de vaste presentator Gerard van den Berg op de 'vaderstoel' zitten en neemt Herman Emmink even de presentatie over. Vraag is: wie van de vier jongens is niet de zoon van Gerard van den Berg. Tot groot plezier van Emmink krijgt hij in januari 1994 zijn programma "Oud plaatwerk" weer terug. Maar de vreugde is van korte duur: in december van dat jaar wordt het weer geschrapt. Wanneer het lied 'Tulpen uit Amsterdam' veertig jaar bestaat, haalt Sjors Fröhlich in zijn radioprogramma "Cappuccino" Herman Emmink voor de microfoon. Emmink vertelt dat hij nauwelijks iets aan het lied heeft verdiend, maar dat er wel een tulp naar hem is vernoemd. In het radioprogramma "Een leven lang" vertelt Herman Emmink uitgebreid over zichzelf en zijn carrière. Daarin ook fragmenten van Radio Manado op Noord-Celebes (eind jaren veertig) en uit het programma "Herman, joh, daar ga je" uit 1961. Samen met prominente senioren als Eddy Christiani en Sjoukje Smit wil Emmink de oprichting van een seniorenomroep steunen en in het Journaal legt hij uit waarom: er is te weinig Nederlandstalig product op radio en televisie.

Herman presenteert in 2003 in Amstelveen De Hommage aan Ad van der Gein. Uiteraard opent hij de middag door zijn succes "Tulpen uit Amsterdam" te zingen.

Alle meezingers van Herman Emmink zijn verzameld in de serie "Hollands Glorie". U kunt deze via Internet bestellen bij bol.com (klik hieronder).

CD Hollands Glorie - Herman Emmink