home

Johnny Kraaykamp

Johnny Kraaykamp werd geboren op 19 april 1925 als Jan Hendrik Kraaykamp. Hij vormt jarenlang een succesvol duo met Rijk de Gooyer jarenlang een legendarisch duo. Zijn muzikale cariere begint als jongens-sopraan en hij zingt onder meer bij het showorkest van Joop Seegers.

Begin jaren vijftig gaat Johnny werken bij Ab Kok in het Amsterdamse Place Pigalle. Hij werkt er samen met pianist Ad van der Gein als bassist/humorist.De nadruk lag op de humor, want veel talent om bas te spelen had "Kraay" niet. In Pace Pigalle leert Johnny ook Rijk de Gooyer kennen.

De samenwerking tussen Johnny & Rijk" begint met de plaatopname van 'Twee jongens en een gitaar'. In de jaren zestig werken ze als duo op de televisie en ook op radio samen. Ze zijn ook in de "Snip en Snap revue" te zien, ze treden op voor de Duitse tv en zijn uiteraard ook regelmatig te zien op de Nederlandse televisie.

Johnny Kraaykamp zal bij het televisiepubliek vooral bekend blijven als gekke bekkentrekker. Niet alleen in series en shows, maar zeker ook uit talloze humoristische-commercials voor bijvoorbeeld de PTT, Volnij en de Postgiro.

Johnny stapt later over naar het serieuze toneel. Johnny Kraaykamp senior went in de loop der jaren zijn talenten volledig aan. Komend vanuit de kleinkunst, weet hij ook de grote K te bereiken. Kraaykamp speelde onder meer de shakespeardrama's Kings Lear en Midzomernachtsdroom. Hij kreeg daarvoor de Louis D'Or.

Johnny Kraaykamp is ook te zien in een aantal films, onder andere 'Dinsdagavond' (1966); 'Daniël' (1971); 'Park' (1972); 'Geen paniek' (1973); 'De vijf van de vierdaagse' (1974); 'Heb medelij Jet' (1975); 'Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming' (1975); 'Vroeger kon je lachen' (1983); 'De aanslag' (1985); 'De wisselwachter' (1986) en 'Iris' (1987). In 1986 ontvangt Kraaykamp Sr. op de slotavond van de Nederlandse Filmdagen in Muziekcentrum Vredenburg een Gouden Kalf als beste acteur in 'De aanslag' en 'De wisselwachter'.

Ook is Kraaykamp actief in de musicalwereld. Er is zelfs een prijs naar hem vernoemd: De Johnny Kraaykamp Musicalaward

Via de internetwinkel bol.com zijn de grootste hits van Johnny & Rijk te koop(klik hieronder)

Hollands Glorie<br>Johnny & Rijk
CD Het beste van Johnny & Rijk