klik hier voor songteksten van Het Cocktail Trio

home

Letty Kosterman

Letty (Aletta) Kosterman wordt 17 maart 1935 in Utrecht geboren.

Opleiding: hbs-b (1952), kweekschool (1954), doctoraal Spaanse taal- en letterkunde (1977). Negentien jaar oud staat ze voor de klas in Utrecht maar na vier jaar gaat ze haar leven wijden aan schrijven, haar grote liefde: de verhalenbundel "Tumtum voor grote mensen", een album met kinderliedjes, columns en verhalen in Rosita (ook onder pseudoniem: Abby voor teenagers en Jolanda voor volwassenen) en interviews in het Nieuw Utrechts Dagblad. Daarnaast is ze lid van het Amsterdams Journalisten Cabaret en de Utrechtse toneelgroep Eduard Verkade. Verder is ze politiek actief in de PvdA, doet mee aan campagnes, maakt verkiezingsliederen. Zij is getrouwd met de journalist Paul Klare.

Omroeploopbaan

In 1959 wint Letty Kosterman, begeleid door pianist Herman Jansen, in de AVRO-competitie "d'Oprechte Amateur" met eigen werk de finale in het lichte genre. Dat betekent naast de AVRO-televisieprijs een contract met de omroepvereniging, die met haar vervolgens "Nieuwe Oogst" ontwikkelt, een serie tv-programma's met jong talent als de zangeressen Annelies Bouma en Anneke Grönloh, gitarist Peter Niewerf, couturier Frans Molenaar en pianist Paul Ruys. Ze presenteert, interviewt, zingt af en toe ook zelf en doet dat alles, volgens de pers in die dagen, "alsof zij nooit anders heeft gedaan".

In 1962 stapt ze over naar de VARA-radio. Daar krijgt ze grote bekendheid. Zo wordt ze de nieuwe presentatrice van "Dit is uw leven" waarin ze Bert Garthoff opvolgt. In 1966 presenteert ze "Dicht bij huis", een programma voor luisteraars die niet met vakantie gaan naar verre landen, en "Verhaal halen", waarin spelleidster Mies Bouwman het slot van een verhaal geeft; als lid van het team moet Letty Kosterman vervolgens de voorgeschiedenis reconstrueren. Verder schrijft ze eind jaren zestig, begin jaren zeventig teksten voor "Tante Truus" met acteur Kees Brusse in een vrouwenrol. Ze werkt 15 jaar mee aan het populaire "ZO" op de zaterdagochtend, aanvankelijk met Joop Söhne en daarna tot 1979 met Herman Stok. Dit programma van 135 minuten heeft een magazine-achtige opzet met onder andere de telefoonspelletjes "Luistergeld" en "Wie is wie". Ook valt haar stem te beluisteren in het consumentenprogramma "Keuren en kiezen" en "De Speeldoos", een actueel programma over film, theater, literatuur en musea. Verder werkt ze mee aan het actualiteitenprogramma "De rode draad"; "Rode tulpen op zondagmorgen"; "En dat op maandagmorgen" en "Voor wie niet kijken wil". In dit laatste gevarieerde amusementsprogramma wisselen lichte muziek en informatie elkaar af. In 1982 is Letty Kosterman, na het overlijden van Wim Hoogendoorn, de nieuwe presentatrice van "Vroege vogels", een programma, waar de relatie mens - milieu centraal staat. Evenals medepresentator Ivo de Wijs draagt ze elke zondag een eigen vers aan, hetgeen resulteert in de vijfmaal herdrukte bundel Vroege Vogels Verzen. Bij haar afscheid op 58-jarige leeftijd in 1993 noemt De Wijs haar "het boegbeeld en geluid van de VARA".

Ook op VARA-televisie is Letty Kosterman actief. Ze is onder meer betrokken bij de programma's "Opmaat", "Lichtkrant" en "Zomaar een zomeravond". Bovendien schrijft ze als lid van het VARA-schrijversteam liedjes en scènes voor "Wij en de wereld". Letty Kosterman is vanaf 1981, naast presentator Wim Bosboom, jarenlang een vaste kracht van het consumentenprogramma "Koning Klant". In 1987/88 werkt ze achter de schermen mee aan "Kinderen voor kinderen". Met componist Jules de Corte schrijft ze de liedjes "Mijn boom", "Miepie" en "Goochelaar".

bron: beeld & geluid