hetcocktailtrio.nl

Biografie
Het hele verhaal...
Nieuws
Discografie
Songteksten
Fotoalbum
Cocktail Top 20
Cocktail Mp3
Te Koop
Cocktail Collega's
Persfoto's
Gastenboek
Contact
fotosite over Sneek Wat vindt U de leukste plaat van Het Cocktail Trio? Site over Pino uit Sesamstraat luister naar de grootste Cocktail Trio-hits!

The Originals

Hoewel Het Cocktail Trio met Carel Alberts een zeer begenadigd tekstschrijver in huis had en met Ad van der Gein een zeer bekwaam componist zijn de grootste hits vertalingen van buitenlandse liedjes. Het overgrote deel zijn vertalingen, of beter hertalingen / bewerkingen van novelty-songs uit het buitenland. Vrolijke liedjes met een grap erin. Op deze pagina een overzicht van de originelen.

KANGAROE

Het liedje Kangaroe (beter bekend geworden als "Op een Kangaroe-eiland" van Het Cocktail Trio is een bewerking door Andrť Meurs van "Tie me kangaroo down, sport" van de AustraliŽr Rolf Harris.

de singelpersing uit 1963 Harris schreef het liedje in 1957. Hij liet zich inspireren door de calypso's van Harry Belafonte en in het bijzonder zijn vertolking van de traditional "Hold 'Em Joe", een oud Jamaicaans liedje welke in 1945 een hit werd in de VS door MacBeth the Great. In dat lied zit de zinsnede 'Don't tie me donkey down there, let him bray, let him bray'. Harris zegt daar zelf over: "Halverwege de jaren vijftig hoorde ik het lied van Belafonte. Ik speelde in die tijd in een club in London en dacht dat als ik "Donkey" door "Kangaroo" zou vervangen ik er een leuke song van een re-release persing van Tie me kangaroo down, sportkon maken. Maar dat paste niet in het ritme van de muziek, want "kangaroo" heeft een lettergreep meer dan "donkey". Ik gooide het woord "Don't" eruit en maakte er "Tie me kangaroo down, there" van. "There" veranderde ik in "mate" het populaire Australische woord voor "vriend". Dat kon me ook niet bekoren en toen werd het "sport", perfect!". Harris wilde er een echte Australische calypso maken en noemde de song oorspronkelijk "Kangalypso", maar wijzigde dat al snel in "Tie me kangaroo down, sport".

Harris werkte in die tijd voor de Australische televisiezender TVW-7's en nam het liedje daar ook op. Er was maar beperkte techniek voor handen. In een televisiestudio van TVW7's werd het nummer opgenomen met slechts 1 een microfoon opgehangen boven het hoofd van Harris.

Het kenmerkende geluid aan het begin van de plaat werd door Harris gemaakt door met een hardboardplaat heen en weer te wiebelen. Harris kwam per ongeluk aan zijn 'uitvinding' dat een heuse wiebelboard-rage ontketende. Time Magazine wijdde er op maandag 26 september 1960 zelfs een artikel aan. "Australie geeft de wereld een nieuwe rage: het wobble-board. In Engeland is de rage al compleet en nu klinkt ook in juke-boxes in heel Amerika het gloop-gloop-geluid van het wobble-board. De uitvinder is de 30-jarige Rolf Harris die ook schildert. Hij kwam op zijn idee toen hij in 1958 een olieschilderij wilde maken van Illusionist Robert Harbin. Hij maakte op hardboard een achtergrond van blauwe verf en terpentine. De achtergrond werd maar niet droog en in een ultieme poging het te drogen zetten Harris het bij een droger, een parafine-kacheltje".

Harris heeft het verhaal ontebare keren verteld: "Ik wilde het paneel weer pakken, maar het was gloeiend heet geworden. Ik pakte het vast en bewoog het heen en weer. Ik hoorde een fantastisch geluid, het klonk als een bongo", vertelde Harris. TIME Magazine: "Het was precies het goede geluid was voor zijn kangaroe-song. Hij trad er mee op op tv en Masonite Corp. (Australia) Ltd, een fabriek die hardboard platen maakte, zag wel brood in de gekke Harris met zijn wobble-board. en deed een publiciteitsstunt. 200 wobble-boards werden gratis weggegeven. Het werd een ware rage en in AustraliŽ werden in korte tijd 55.000 wobble-boards verkocht!ook in de Verenigde Staten is begonen met het maken van de wobble-boards compleet met een tekening van een kangaroe erop".

Het liedje staat op de langspeelplaat "Sun Arise" uit 1960. In dat jaar staat de single "Tie Me Kangaroo Down, sport" enkele weken op nummer 1 in de hitparade Down Under. Zoals gebruikelijk in die tijd werd het nummer ook opgepakt door ander artiesten "co-charted. In dit geval werd het nummer ook door The Horrie Dargie Quintet gespeeld. Het nummer wordt op de hoes nog speciaal vermeld. "Kangaroo" werd in 1962 opnieuw opgenomen en uitgebracht in onder meer Engeland waar het in de zomer van 1963 op nummer 9 komt. In Amerika op reikt de single tot nummer 3 en in sommige Amerikaanse lijsten zelfs op nummer 1.

Waarschijnlijk is Harris bij het schrijven ook geinspireerd door "The Dying Stockman", een Australisch lied uit 1885 (!) van Howard Flowers. Dat nummer heeft precies het zelfde thema heeft: een strevende boer die zijn vrienden instrueert wat te doen.
bladmuziek van Tie me kangaroo down, sport De tekst begint zo" A strapping young stockman lay dying His saddle supporting his head His two mates around him were crying As he rose on his pillow and said
Het lied gaat ook over een Australische boer die stervende is en zijn vrienden op zijn sterfbed instructies geeft wat te doen met zijn vee. Als eerste moeten de Kangaroes vastgelegd worden. "Sport" is dialect voor "vriend". In AustraliŽ kwam er als snel beroering over de tekst "Let me Abos go loose, Bruce" . (daar waar het lied verder gaat over gevangen dieren worden nu ook in een adem de aboriginals genoemd) In latere persingen is dat gedeelte er dan ook uitgeknipt. In 2006 biedt Harris zelfs nog publiekelijk zijn excuses aan voor de tekst.

Japans singelhoesje Pat Boone "Tie me Kangaroo down, sport" is nog steeds een heel populair (kinder-)liedje in AustraliŽ. Verder is het lied in de loop van de tijd ontelbare keren opgenomen Er zijn uitvoeringen van onder andere Pat Boone. Hij scoort er zelfs eem grote hit mee in Japan! Ook Ray Conniff, The Wiggles en Paul Bloodwood zetten een versie van Tie me kangaroo down, sport op plaat. Eťn uitvoering is zeker nog het vermelden waard. Op 18 december 1963 zingen Beatles George Harrison,cd cover BBC Sessions Paul McCartney en John Lennon met Rolf Harris "Tie me kangaroo down" in zijn radioshow bij de BBC. De opname staat op een cd "The Beatles - compleet BBC sessions uit 1994.

Bekijk een videoclip van Rolf Harris die "Tie me kangaroo down" zingt. Klik op de foto!

Rolf Harris In 1993 deed Harris mee met een programma waarin artiesten een eigen versie van Stairway to heaven van Led Zeppelin brachten. Rolf deed het in de styl van "Tie me Kangaroe down, sport", compleet met hardboard-weibelbord! Het werd een top-10-hit in Engeland!

Rolf Harris werkt al een halve eeuw voor de BBC televisie waar hij onder meer kunstprogramma's maakt.