home

Wim Sonneveld

Willem Sonneveld werd op 28 juni 1917 te Utrecht geboren. Op zijn negentiende werd hij secretaris bij de o­nvergetelijke Louis en Heintje Davids; het was tegelijk het begin van zijn carričre als cabaretier. Hij werd o­ntslagen nadat Louis o­ntdekte dat Sonneveld de optredens invulde, die Louis zelf niet wilde doen. Vanaf 1943 had hij tien jaar lang zijn eigen cabaretgezelschap, samen met mensen als Conny Stuart, Lia Dorana, Hettie Blok, Emmy Arbous, Joop Doderer, Kees Brusse, Hans van Maanen, Paul Deen, Guus Verstraete, Luc Lutz, Hella Haasse en Albert Mol.

In 1954 werd hij beroemd door zijn rol op de radio als Willem Parel, wiens avonturen later ook verfilmd werden. Naar aanleiding van deze film vertoefde hij een poos in Hollywood, waar hij meedeed aan meerdere films, waarvan Silk Stockings de beroemdste was. In de zestiger jaren speelde hij professor Higgins in de musical My fair lady met o.a. Jasperina de Jong.

Hierna begon hij aan de beroemde one man shows:"Een avond met Wim Sonneveld" ( (1964-1965), "Wim Sonneveld en Ina van Faassen" (1966-1967) en "Wim Sonneveld met Corrie van Gorp en Willem Nijholt".

Verder produceerde en regisseerde hij samen met zijn partner Friso Wiegersma de musical De kleine Parade, naar het boek van Henriëtte van Eyk. In 1973 trad hij opnieuw als filmacteur op in 'Op de Hollandse toer' samen met Joop Doderer en Adele Bloemendaal.

Wim Sonneveld was een buitengewoon veelzijdig talent, hij kon mooi zingen en tevens venijnig geestig zijn. Pas na zijn dood bleek hoe geliefd hij was, na zijn hartaanval stroomde de post binnen in het VU, en na zijn dood op 8 maart 1974 te Amsterdam werd op alle televisiezenders de uitzending o­nderbroken en in veel theaters werd het programma stopgezet. Zijn begrafenis was zo druk bezocht dat het een demonstratie leek. Toen iemand verzocht om ruimte te maken voor de vrienden van Wim Sonneveld, riep er iemand: "We zijn allemaal vrienden van Sonneveld!" Tot ieders verbazing bleek dat zijn shows zo tijdloos waren, dat ze nog jaren nadien op de televisie werden uitgezonden en voor hoge kijkcijfers zorgden.

Zijn meest bekende liedjes zijn: Het dorp, Margootje, De Kat van Ome Willem, Josefien en de Tearoom tango (je hebt me belazerd!)

Ad van der Gein van Het Cocktail Trio schreef "Mooi Amsterdam" welke Wim Sonneveld en Willy Alberti zongen op het Grand Gala du Disc in 1968. De plaat kwam echter niet in de Top40.

De samenwerking met Ad van der Gein zorgde ervoor dat ook Sonneveld het 15-jarig jubileum van Het Cocktail Trio in dat jaar niet vergat. Klik op het telegram voor een vergroting.

Met dank aan Mark de Vries. Kijk eens op zijn site met alles over Wim Sonneveld.

Van Wim Sonneveld is veel te koop. Een goede cd box met heel veel liedjes van Wim Sonneveld kunt u vinden bij bol.com:
CD Haal Het Doek Maar Op<br>Wim Sonneveld CD Haal Het Doek Maar Op- Wim Sonneveld