home

De Spelbrekers

Huub Kok (10 februari 1918) en Theo Rekkers (24 april 1924) zullen altijd onlosmakelijk verboden zijn met "Kleine Kokette Katinka". Kok en Rekkers warern voor het eerst te horen tijdens de radio-uitzendingen. Ze maken opgewekte, vrolijke liedjes die ze vertalen vanuit het Duits, Engels en Frans. Daarnaast schreven ze ook zelf tal van songs.

De Spelbrekers gaan ook over de grenzen. In '47-'48 maken ze een lange tournee door Indonesië. Begin jaren vijftig worden ze ook populair in België waar ze dan ook regelmatig optreden. Ze mogen zelfs de wereldtentoonstelling in Brussel openen met een televisieoptreden.

In 1962 mogen De Spelbrekers meedoen aan het Eurovisiesongefestival in Vills Louvigny in Luxemburg . Ze doen dat met het nummer "Katinka" geschreven door Joop Stokkermans en Gerrit den Braber. Die laatste schreef dat lied onder het psuedoniem "Henny Hamhuis". Dolf van der Linden leidde in Luxemburg het orkest. Het werd een deceptie, De Spelbrekers eindigden als 13e. Daarmee waren ze laatste met nul punten! . Ook Oostenrijk, Spanje en België kwamen trouwens niet van de hatelijke 0 af en deelden de laatste plaats.

Huub en Theo namen ook de jonge André van Duinonder hun hoede. André: " Gelukkig kende ik de 'Spelbrekers' al en die zijn ogenblikkelijk begonnen met mijn zaken te behartigen en dat doen ze nog steeds. Het is zeer belangrijk om door mensen uit het vak terzijde te worden gestaan. Ik wist niets: 24 juni TV en hop, 1 juli beroeps. Je moet leren wat je kan doen en laten en de 'Spelbrekers' hadden toen al een ervaring van zo'n vijfentwintig jaar. Toen ik beroeps werd, was ik zeventien". (Veronica Magazine april 1974)

 

Katinka

Elke morgen om half negen

Komen wij Katinka tegen

Rode muts, een blonde lok

Helgeel truitje, blauwe rok

Maar ze trippelt zwijgend naast haar ma

Daarom zingen alle jongens haar verlangend na

refr.:

Kleine kokette Katinka

Kijk nou eens 1 keertje om

Stiekempjes over je schouder

Je ma ziet het toch niet dus kom

Kleine kokette Katinka

Ben je verlegen misschien

We willen zo graag nog heel even

Een glimp van je wipneusje zien

Elke morgen zon of regen

Komen wij Katinka tegen

Hakjes tik-tak op de stoep

Korte rok met nauwe coup

Maar haar blik verraad geen nee of ja

Daarom zingen alle jongens haar verlangend na

refr.(2x)

La la la lala la lala

La la la lala la lala

La la la lala la lala

La la la lala la lala

La la la lala la lala

Tekst/muziek: Stokkermans/Hamhuis/Post

Bronnen:

De Groen amsterdammer 11-11-2000

www.uitgeverijnijghenvanditmar.nl