hetcocktailtrio.nl

Biografie
Het hele verhaal...
Nieuws
Discografie
Songteksten
Fotoalbum
Cocktail Top 20
Cocktail Mp3
Te Koop
Cocktail Collega's
Persfoto's
Gastenboek
Contact
fotosite over Sneek Wat vindt U de leukste plaat van Het Cocktail Trio? koop on-line Nederlandstalige cd's Site over Pino uit Sesamstraat luister naar de grootste Cocktail Trio-hits!

de vorige pagina blader een pagina vooruit

Feest op z’n boerefluitjes

Het Cocktail Trio stort zich op het carnaval, want feest maken dat kunnen ze! Ze schrijven enkele goede carnavalsnummers. Schoppen het zelfs tot alarmschijf bij zeezender Veronica en trekken in polonaise het land door. Het motto: "We vieren feest op z’n boerefluitjes. Tussen de boerekool en tussen de spruitjes!". Zonder het te weten lopen ze met de feestneus op een gouden plaat voorbij.

Cocktail feestneuzenHet Cocktail trio bij het carnaval begin jaren zeventigBegin jaren zeventig gaat Het Cocktail Trio over hun hoogtepunt heen. Mede door en cultuuromslag in de Nederlandse amusementswereld. De gezellige avondjes waar meerdere schnabbel-artiesten optraden verdwijnen. Steeds minder vaak zijn er nog avondjes waar de bezoeker naast Het Cocktail Trio en bijvoorbeeld De Spelbrekers, goochelaar Fred Kaps en bijvoorbeeld accordeon trio The Three Jacksons voorgeschoteld kregen.

singelhoes Op zijn boerefluitjesDe naam, de show en het repertoire van Het Cocktail Trio blijken sterk genoeg en er zijn nog steeds voldoende optredens. Begin jaren zeventig storten Ad, Tonny en Carel zich op het carnaval. In februari 1973 roept Radio Veronica Lief zijn voor elkaar uit tot alarmschijf. Een week lang krijgt het nummer speciale aandacht bij de piraat op zender. Het nummer wordt een carnavals-klassieker en zal door vele andere artiesten worden uitgevoerd. Lief zijn voor elkaar staat vier weken in de Top 40, haalt nog 19e plaats en verdwijnt na de carnaval uit de hitlijst.

In 1975 komt Het Cocktail Trio terecht bij de platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes. Het Cocktail Trio heeft dan, zonder het zelf te weten, plotseling goud in handen. De platenmaatschappij komt met de tekst van een liedje over een boer die naar de grote stad gaat om daar plezier te maken. Het liedje over Guus moet gezongen worden met een flink 'boeren-accent'. singelhoes Guus van Alexander CurlyHoewel Tonny erg zijn best doet om een goede ‘boer’ neer te zetten slaat de singel niet aan. Het liedje is geschreven door ene Harm Breemer. Zelf beter bekend als Alexander Curly. Een zanger die al een paar bekend is vanwege zijn nummer 1 hit I'll never drink again. Omdat Curly met zijn Engelse werk niet zoveel succes meer heeft besluit hij een Nederlandstalige elpee te maken. Hij zingt daarop ook ‘Guus’ en het wordt oom de eerste singel die ervan wordt uitgebracht. Met succes, want Curly staat er weken mee op nummer 1 in de Nederlandsche Top 40. En dat niet alleen ook in België komt hij er mee bovenaan in de hitparade.

Johnny Hoes laat Het Cocktail Trio een elpee maken waarop tal van oude successen in een nieuw jasje worden gestoken. Het lachen vergaat Ad, Carel en Tonny als bliijkt dat Johnny Hoes de opnamen voor de elpee op de plank laat liggen. Aangezien het drietal een contract had afgesloten op basis van royalty’s, moet de plaat natuurlijk wel verkocht worden anders verdienen Ad, Tonny en Carel er nog niets aan. Pas in 1993, 18 jaar na dato brengt Telstar de nummers uit op CD.

singelhoes En van je helea hola geef me nog een cola!Onder leiding van Hoes maakt Het Cocktail Trio onder meer de singel En van je hele hola geeft me nog een cola. De plaat doet het nog aardig met de carnaval, maar een echte kaskraker wordt het niet. Het Cocktail Trio maakt vanaf dat moment bijna ieder jaar nog wel een carnavalslied. Het zakt naar bedroevend muzikaal niveau. Het dieptepunt wordt bereikt in 1975 als het plaatje "Wat een meloenen" wordt uitgebracht. Het van orgine Duitse nummer (Henry zeig’ Dich mal ohne..) wordt door Aad Klaris voorzien van een Nederlandse, tamelijk dubbelzinnige tekst over een nachtclubdanseres.
singelhoes Wat een meloenen

In een klein cabaretje / Daar danste ronde Jetje
Haar rokje was gemaakt van fruit / En verder had ze alles uit
Ze danste in het rode licht/ En wij zaten vooraan
En als ze dan haar rok verloor / Dan klapten wij spontaan
en zongen Jongens wat een meloenen / Meloenen om te zoenen
O wat zijn ze wonderschoon / Die meloenen van Jet!.


Ad: "Het werd niet gedraaid in Hilversum, want daar was de stelling dat alles wat Hoes maakte rotzooi was. Dat klopt. De opnamen waren een rommeltje met bijelkaar geraapte muzikanten, het was minderwaardige muziek"

Ouwetjes schnabbelen verder

De populariteit van Het Cocktail Trio raakt midden jaren zeventig steeds verder in verval. Ad, Tonny en Carel zijn oude glorie geworden. Ad probeert in de moed der wanhoop nog eens het 25-jarige bestaan onder de aandacht van de pers te brengen. Dat lukt aardig. Al viert het trio het jubileum rijkelijk te vroeg...

Het Cocktail Trio medio jaren zeventig

Het aantal optredens blijft dan nog steeds groot genoeg voor een goed bestaan als muzikant. De jonge garde kende Het Cocktail Trio al niet zo goed meer, want hits waren er als een paar jaar niet geweest. Ad "Op een gegeven moment staan we in Hoogezand te wachten voor een optrden en ons treedt een jonge knaap op met zo’n kuif, een soort Elvis. Hij staat daar wat schokkerig te doen tussen een stel meiden. Toen hij het podium afkwam zegt ie ’Je moet op ouwe’. Moet je nagaan! We hebben het die avond extra bont gemaakt. Die hele zaal maar applaudisseren en joelen. Na afloop zeg ik tegen ‘m: Hoe vind je dat nou voor drie ouwe mannetjes? Carel valt Ad bij: "In Amerika is het hele gewoon dat een ouwe ster als Bing Crosby een show maakt. Hier is veel jaloezie en nijd"

De jaren zeventig brengen vooral veel popmuziek. De jeugd zit niet meer te wachten op de kolder van Het Cocktail Trio. "Wij zijn ouder geworden, we snappen zelf ook wel dat de jeugd in hun sociëteiten en clubs ons niet wil hebben. Zelfs niet als wij met glitterpakken en ontblote navels achter de microfoon gaan staan", weet Carel in de tijd. In 1978 haalt het drietal het 25-jarig jubileum. Omdat ze over de top zijn en het bij iedereen bekend is dat ze een puur zakelijke band hebben noemt menig een het een wonder dat het jubileum gehaald is.

Het Cocktail trio als uitklapposter in 1974 in de Nieuwe RevuHet Nederlandse lied heeft het eind jaren zeventig moeilijk bij de landelijke omroepen. Ook de platen van Het Cocktail Trio worden nauwelijks gedraaid. Zonder succes kloppen ‘t Zal me een zorg wezen, Doe nog eens een kunstje Mien en Woeperen op de deur van de hitparade.singelhoes Doe nog 's een kunstje Mien Carel wijt het gebrek aan succes grotendeels aan radiozender Hilversum 3. Zij draaien de nummers niet meer. Ad herinnert zich nog het debacle rond ’t Zal me een zorg wezen. "Wij speelden dat nummer met Het Cocktail Trio bij Mies Bouwman op TV. Dat was al eind november. Iedereen lovend. Mies kondigt het zelfs aan als de carnavalschlager van het jaar! Zit ik me vervolgens wekenlang naar Hilversum 3 te luisteren. Ik hoor de grootste troep voorbijkomen, maar wij niet. Waren we weer te vroeg! Ook Carel ziet dan met lede ogen aan dat de muziek van Het Cocktail Trio niet meer gedraaid wordt. "Hilversum 3 wordt geregeerd door een paar jongens die het vak niet kennen. Ze zeggen daar ijskoud: Waarom zouden we dat Cocktail Trio nummer 1 maken? Die jongens met hun lakschoenen die in Mercedessen rijden? Die hebben al genoeg geld verdiend. Ze moesten een weten!" piratenpersing singel Oude Hoofdman Het verhaal gaat dat Er een dj was in Hilversum die voor de ogen van een vertegenwoordiger van de platenmaatschappij een Nederlandstalige singel in tweeen brak.

De grote successen en ook de nieuwe singels van Het Cocktail Trio doen het dan nog wel goed bij de etherpiraten. Illegale radiozenders die begin jaren tachtig enorm populair waren. Er waren er zeker tienduizend in ons land. Van de grootste hits worden dan speciale ‘piraten-persingen’ gemaakt. Platen die voornamelijk onder de ether-piraten worden verkocht. Bij stations als De Nachtwacht, Radio De Stille Genieter en Zwarte Madonna werden de meezingers van weleer nog welgedraaid.

de vorige pagina blader een pagina vooruit

© Eric van den Berg 2005