hetcocktailtrio.nl

Biografie
Het hele verhaal...
Nieuws
Discografie
Songteksten
Fotoalbum
Cocktail Top 20
Cocktail Mp3
Te Koop
Cocktail Collega's
Persfoto's
Gastenboek
Contact
fotosite over Sneek Wat vindt U de leukste plaat van Het Cocktail Trio? koop on-line Nederlandstalige cd's Site over Pino uit Sesamstraat luister naar de grootste Cocktail Trio-hits!

de vorige pagina blader een pagina vooruit

Op de beeldbuis

Op TV met De Selvera'sDe populariteit van Het Cocktail Trio steeg eind jaren vijftig naar mate ook het aantal televisietoestellen toenam. Ad, Tonny en Carel waren een veel gevraagde act voor televisie-shows. Dankzij de beeldbuis maakte het hele land kennis met het dwaze drietal.

Het Cocktail Trio maakt in Oktober 1956 het tv- debuut in een uitzending met De Selvera’s. Wekenlang wordt er keihard gewerkt om de show voor elkaar te krijgen. Carel: "Het was live, dus het moest in een keer goed. Dag in dag uit hebben we geoefend". 16 februari 1957 staat Het Cocktail Trio in de AVRO weekend-show op TV. Samen met onder andere Warren en Jean (kolder voor de camera), De Selvera’s (de charmante Limburgse zusjes) en Huub Martron(tussen bril en vleugel door).

TV-optreden medio jaren vijftigIn de zomer van 1959 begint Het Cocktail Trio aan een serie televisieprogramma’s bij de AVRO onder de titel "Nieuwe Oogst. Het Cocktail Trio is vast verbonden aan de uitzendingen en begeleidt de artiesten die komen optreden. Ad van der Gein krijgt namens de AVRO de taak om de artiesten vooraf te bezoeken. "Ik kreeg een auto met chauffeur en een secretaresse en dan gingen we het land in. Zo bezocht ik The Spotlights, een dames trio. Ze hoefden alleen maar te zingen , maar ze stonden vaak helemaal opgedoft en in de meest prachtige jurken".

Ook Ria Valk schrijft zich in voor Nieuwe Oogst en werd dus bezocht door Ad: "Ik kwam daar met een bandrecordertje om het liedje van Ria op te nemen. Liep die vader van haar de hele tijd zingend achter me aan. Ik werd er simpel van. Maar Ria is wel een hele grote geworden", zegt Ad.

Het Cocktail Trio op televisieNa een jaar Nieuwe Oogst wordt de tot dan toe onbekende André van Duin winnaar. "En juist hem hoefden we helemaal niet te begeleiden. Hij deed een act zoals ik dat wel eens gezien had van Bueno de Musquito, maar dan veel beter!" , herinnert Ad zich de jonge André van Duin. Van Duin maakt een verpletterende indruk in de televisiestudio in Bussum. De jury en het publiek kiezen massaal voor de rossige Rotterdammer met zijn bandact.

Steeds meer mensen kopen in de loop van de jaren vijftig een tv. In 1957 zijn er al programma’s die meer dan een miljoen kijkers trekken. Toch moeten de meeste Nederlanders nog steeds op zoek naar een vriend of familielid met toestel als er bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd op televisie is. Het Cocktail Trio bezingt het in 1964 treffend in "Hup, Hup, Hup" geschreven door Eli Asser. De tekst geeft een mooi tijdsbeeld van begin jaren zestig toen de PTT nog gewoon de PTT was, je tegen iemand kon zeggen dat zijn vrouw iets lekkers móet gaan maken en de twist een hippe dans was.

De omroepen doen hun best om leden te werven. De AVRO doet dat met een showprogramma. In de zomer van 1957 krijgen Ad, Tonny en Carel de kans om mee te gaan met "Avro’s grote tournee 1957-1958". Het is een showprogramma onder leiding van conferencier Cees de Lange met verder onder andere Johnny Kraaykamp, Rijk de Gooyer, Joop van de Marel en Milly Scott. Cees de Lange is dan een van de populairste cabaretiers in ons land. Carel is direct enthousiast. Maar Ad en Tonny zien het niet zitten. Zij willen liever blijven optreden in de cafés. "Ze waren bang dat ze ons na een seizoen niet meer zouden kennen. Ik wist dat dat niet zo zou zijn. Bovendien konden we 4, 5 keer zoveel verdienen als in de cafés. Ik moest het echt doordrukken", aldus Carel. Ad en Tonny gaan overstag en Het Cocktail Trio gaat op tournee met de titel ‘Klaar is Kees’

programmablad AVRO-tournee 1957-1958

Op weg naar een optreden in Limburg beleven Ad, Tonny en Carel doldwaze avonturen met Johnny & Rijk. Ad: "We gingen met met het trio, Johnny & Rijk en ook Eli Asser met twee auto’s naar Sittard. Plotseling zagen we in de auto van Eli voor ons twee witte blote billen! Was het Johnny die met zijn achterwerk voor het raam zat! We lagen met zijn allen helemaal dubbel. En die rare Kraaykamp bleef minutenlang zo zitten.

Zo gek als een deur die man!. Rijk, die bij ons in de auto zat, bedacht ook een grap. We deden bij aankomst net alsof we niets gezien hadden. Toen we uitstapten stond Johnny stond al te lachen, maar wij deden net alsof we niets gezien hadden! En Eli helemaal in de rats, want het was zijn auto. Hij was bang dat iemand zijn kentekennummer had genoteerd en dat de politie er werk van zou maken. Nou, dat bracht mij op een idee. Ik ging zogenaamd even naar het toilet en ik belde vanuit een telefooncel naar het theater. Ik zei tegen de man die telefoon dat ik van de Politie in Sitaard was en dat ik Eli Asser zocht. Ik probeerde me nog goed te houden toen ik de bedremmelde stem van Eli hoorde, maar dat ging niet. Ik schoot in de lach!

Actiemoment uit de AVRO-tournee groepsfoto van Het Cocktail Trio gemaakt in ZutphenEr werd veel gelachen tijdens de tournee. Maar Omdat het een AVRO-show is begint de avond altijd met een speech door de propagandachef van de omroep. Die vertelt nog eens vol overgave dat men lid kan worden en voor slechts 5 gulden ook nog een halfjaar abonnement op de Radio-bode heeft. "De A.V.R.O stelt het zeer op prijs als haar leden meewerken haar positie te verstevigen. Zij toont dat niet alleen met woorden maar ook met daden. De fraaiste surprises liggen klaar in het hoofdkantoor", zo staat in het programmaboekje van de tournee. De nieuwe abonnees mogen kiezen uit onder meer een bonbonschaaltje, een sigarettenbeker (standaard met druppelvanger) en een aansteker. Allemaal voorzien van het A.V.R.O.-logo.

Als de propagandachef van het toneel is kan het feest echt beginnen. De AVRO-avonden waren een revue met sketches, conferences, muziek en een quiz. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Cees de Lange. Het Cocktail Trio speelt in smetteloos witte broeken, witte overhemden, witte schoenen, een rode colbert en een vlinderdas. Ze spelen voor en na de pauze een serie Cocktail-toppers. Het kostuum is dan wel smetteloos, het optreden is des te wilder. Carel: "We bleven gek doen. We braken de piano af en vielen te pletter op het toneel en dat soort gein".

Ook Johnny & Rijk weten de bezoekers keer op keer aan het lachen te krijgen. Als de show in Marcanti in Amsterdam staat legt de humor van Johnny Kraaykamp niet alleen de zaal plat. Johnny en Rijk zingen samen het lied "Het is gedaan met de ouwe sopraan". Om beurten. Rijk begint, Johnny valt in, Rijk komt weer terug enzovoort. Als Rijk het podium weer oploopt om in te vallen weet Johnny net iets te humoristisch te zeggen "Nou is het jouw beurt". Rijk schiet in de lach, de hele zaal davert mee. Ook bij Ad van der Gein die het lied op piano begeleidt biggelen de tranen over de wangen. Minutenlang liggen Ad, Johnny en Rijk dubbel van het lachen. Het publiek toont aan het einde van de show zijn waardering door langdurig met de voeten op de grond te roffelen. De show doet de populariteit van het trio goed In het hele land kennen de mensen nu Het Cocktail Trio.

Het Cocktail Quartet

Omdat er voor de radio-optredens en plaatopnames ook een drummer nodig is gaat Ad van der Gein op zoek naar een slagwerker. Op de kermis in Vught komt hij er toevallig een tegen: Huub Janssen. Eventjes is Het Cocktail Trio een quartet.

Huub JanssenAd: "Ik zag voor een café een hele rij mensen staan. Die wilden allemaal naar binnen. Daar speelde een jongen op drums. Hij trad op met zijn vader, die speelde accordeon. Het was geweldig wat die drummer liet zien. Ik heb toen een afspraak met hem gemaakt. Hij bleek Huub Janssen te heten".

Janssen maakt zijn debuut voor het grote publiek in Het Cocktail Trio op zaterdagvond 30 oktober 1958 in het televisieprogramma ‘Nieuwe Oogst’ bij de AVRO. Het Cocktail Trio treedt op ander andere met Ria Valk. Die ook haar TV debuut maakt. In het programma met Letty Kosterman, aan het einde van de televisieavond etaleert Huub Janssen direct zijn grote kunnen. In de krant staat de maandag erna te lezen: "… de vele voorbeelden van jong talent zijn stuk voor stuk een bespreking waard. Daar was de voortreffelijke drummer Huub Janssen uit Den Bosch. Wat deze man bijelkaar roffelde was beslist indrukwekkend". Tijdens de uitzending kan Letty Kosterman de TV kijkers nog meedelen dat Huub Janssen vanaf nu de vaste drummer is. "Is het trio nu een quartet?", zo vroeg de krant zich dan ook logischerwijs af!

Het Cocktail Quartet 1963Drummer Huub Janssen verlaat in 1960 het Cocktail Trio met pijn in zijn hart: "Het heeft me erg veel verdriet gedaan om weg te gaan. Ik kreeg een baan aangeboden bij Tom Manders. Ik kon een jaar lang met hem op tournee tegen een hele goede gage. Omdat Het Cocktail Trio in de zomer altijd twee maanden stil lag heb ik dat toen gedaan". Na Huub Janssen spelen ook drummers zoals Nico Prins en Kees Kranenborg later af en toe mee bij Het Cocktail Trio.

Huub Janssen is ook een veel gevraagd drummer voor artiesten die en plaat willen opnemen. Hij begeleidt onder meer bij Platenmaatschappij Telstar vele Nederlandse artiesten zoals de Zangers zonder Naam, Koos Alberts, André van Duin en, vele jaren na de samenwerking in de jaren zestig, ook met… Het Cocktail Trio. Huub: "Ik speelde bij Telstar bij alle artiesten mee. Bij Het Cocktail Trio ging dat direct weer heel goed. Ik ga af en toe ook adviezen, dat het allemaal iets moderner moest. Het was heel leuk. De cirkel was rond. Het was als vanouds. Die jongens hadden iedere dag de nieuwste moppen, we lagen de hele tijd dubbel van het lachen".

de vorige pagina blader een pagina vooruit

© Eric van den Berg 2005