home

Ronnie Tober

De zanger/entertainer werd geboren op 21 april 1945. Drie jaar later emigreerde hij samen met zijn ouders, twee broers en zus naar Amerika. Daar ontwikkelde hiij zijn muzikale talent. Hij zong op feestjes thuis en werd daarbij begeleid door zijn moeder op de piano. Tot zijn 14e zong Ronnie bij een in het St. Peters Episcopal Boys Choir in Albany.

In 1959 kwam zijn eerste single uit: "Who taught you how". Daarna kreeg Ronnie langzama maar zeker bekendheid. Niet in de laatste plaats door televisieoptredens bij onder andere "The Perry Como Show" en "The Ed Sullivan Show". Hoogtepunt van zijn Amerikaanse jaren is een optreden geweest voor Nixon en John F.Kennedy.

In 1963 bracht Ronnie een bezoek aan zijn grootouders in NederlandHij zong in "Voor de vuist weg " van Willem Duys op 27 december "Up a lazy river" in het t.v.programma "Voor de vuist weg". De AVRO werd bedolven onder de positieve reacties. Deze reacties deed Ronnie besluiten om in augustus 1964 voorgoed terug te keren naar Nederland.

Daarna ging het snel met Ronnie. Hij kreeg een contact bij Phonogram/Philips en "Iedere avond" kwam de Top-5 binnen. Vele succesvolle platen volgden. Hij stond op het Knokke-festrival en deed twee keer mee aan het songfestival. In 1965 deed mee aan de Nederlandse voorrondes met het nummer "Geweldig". In 1968 mocht hij Nederland vertegenwoordigen in de Royal Albert Hall in Londen met het lied "Morgen".

in 2002 richt hij de Stichting Ronnie Tober Foundation op. Welke zich inzet tegen de vereenzaming van personen met een verstandelijke beperking.

Tot op de dag van vandaag is hij een veel gevraagd zanger/entertainer en niet alleen in Nederland. In BelgiŽ, Duitsland, Engeland, TunesiŽ, Amerika, Hongarije, Zuid-Afrika, etc. wordt hij geregeld gevraagd om er een optreden te verzorgen. In 2003 vierde Tober zij 40-jarig artiestenjubileum in schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

In 2004 luisterde Ronnie ook de muzikale hommage aan pianist Ad van der Gein in Amstelveen op. Hij zong daar onder meer enkele liedjes die Ad voor hem heeft geschreven.

bekijk ook de site van ronnie tober (klik hier)