home

De Wama's

De Wama's waren een muzikaal-komisch duo, gevormd door Wim van Wageningen (1918) en Dick de Maat (1917) die elkaar tijdens de mobilisatie in 1940 leerden kennen. Tijdens de oorlog traden zij veel op en hadden er geen moeite mee om zich bij de Kultuurkamer aan te sluiten. Na de oorlog werden zij pas echt populair. Hun komisch optreden legden de zalen plat, vooral met een nummer over de TT races en hun liedje over twee Chinezen Ping en Pong, die samen pingpong speelden.

De Wama's zaten volop in het schnabbelcircuit en waren daar ook buiten de optredens gangmakers

De Wamaís hielden van een flinke borrel en van een geintje op zín tijd. Tijdens een avondje in Hotel Krasznapolsky in Amsterdam traden ze op met onder andere De Zangeres Zonder Naam. De Zangeres had de gewoonte om de artiesten met wie ze optrad te fotograferen voor haar plakboek. Toen ze zelf op het podium stond grepen Dick en Wim Wama hun kans. Wim pakte het fototoestel van de Zangeres van de kaptafel. Dick liet zijn broek zakken en Wim legde de blote kont van Dick vast op de gevoelige plaat. Rolletje doordraaien en toestel weer op de kaptafel. Niemand heeft ooit het gezicht van de zangers gezien toen ze de foto zag toe deze was ontwikkeld. Wel was bekend dat de Zangeres nooit meer een woord met de Wama's heeft gewisseld. Zou ze Dick aan zijn blote kont hebben herkend?

Ze stonden een aantal keren in de hitparade, onder meer met Kriminaltango (1960) en de Liebestraum Twist (1962). In 1973 viel het duo uit elkaar.

Het einde van de Wama's heeft zeker Dick de Maat erg aangegrepen. Toen hij kort daarna ook nog eens in een rolstoelkwam na een auto-ongeluk vond hij dat zijn leven weinig zin meer had. Tegen het eind van de jaren zeventig knapte Dick weer wat op, zeker omdat zijn Wama-makker Wim hem geregeld opzocht. Na een ziekte overleed hij in 1980 aan een maagbloeding op 64-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Amsterdam.

De WA van de Wama's, Wim van Wageningen bouwde na de Wama's nog een carrière op als acteur. Hij overleed in 1986.